System HACCP


HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points) - System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli.

HACCP to metoda zapewniania bezpieczeństwa żywności, która opiera się przede wszystkim na zapobieganiu zagrożeniom. Polega ona na zidentyfikowaniu miejsc, w których mogą pojawić się niebezpieczeństwa i odpowiednim zareagowaniu, jeżeli zagrożenie wystąpi. Ogólnie więc, to postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością.

System ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących.

Zasady sytemu HACCP

System HACCP działa w oparciu o 7 podstawowych zasad określonych w Kodeksie Żywnościowym. System HACCP jest systemem przyjaznym i korzystnym zarówno dla konsumenta, jak i dla przedsiębiorcy działającego w obszarze żywności.

Czym się zajmujemy?


Pomagamy przedsiębiorcom w stawianiu pierwszych kroków w gastronomii, tworząc specjalistyczne dokumentacje HACCP i dokumentacje techniczne GMP/GHP, oraz wdrażając system HACCP w ich lokalach. Poza doświadczeniem w pisaniu dokumentacji, opartym na certyfikatach z zakresu zarządzania bezpieczeństwem żywności, posiadamy realne doświadczenie z zakresu zarządzania gastronomią. Dzięki temu, dokumentacja tworzona jest na miarę prawdziwych potrzeb Twojej firmy, z uwzględnieniem potencjalnych problemów, które mogą powstać przy otwieraniu i prowadzeniu biznesu Twoich marzeń.

Więcej o tym, czym właściwie jest dokumentacja HACCP.

Ponadto wspieramy restauratorów takich jak Ty w zakresie zarządzania swoją gastronomią. Korzystając z naszych programów otrzymujesz cenne wskazówki dotyczące kontroli kosztów, kreowania menu, zarządzania personelem, sukcesywnego budowania wizerunku i wielu innych. W konsekwencji - zyskujesz przygotowanie do bycia świadomym, odnoszącym sukcesy liderem, szefem i właścicielem.
Dołącz do najlepszych w swojej branży - odwiedź zakładkę "Doradztwo" i dowiedz się więcej na temat przełomowego, bestsellerowego programu dla szefów i menadżerów gastronomii!

Dlaczego my?


Tuv Nord- posiadamy certyfikat niezależnej międzynarodowej jednostki certyfikującej TUV NORD Poland, otrzymany po wielu godzinach wykładow i ćwiczeń z zakresu HACCP.
- nie korzystamy z gotowej dokumentacji, pod którą podstawiamy jedynie Państwa dane.
- posiadamy doświadczenie menadżerskie, a HACCP sprawdzaliśmy na własnej skórze.
- piszemy dokumentację jedynie dla gastronomii, bo jako jej byli menadżerowie - właśnie na tym znamy się najlepiej.

Zapytaj experta!


Kto powinien znać system HACCP w mojej firmie?

Pierwszą osobą, która powinna znać system HACCP w Twojej firmie, jesteś... Ty sam. Poza właścicielem restauracji, z systemem HACCP powinny być zaznajomione wszystkie osoby pełniące funkcje kierowniczo-koordynatorskie w Twoim lokalu (manager, szef kuchni, kierownik sali). Najbezpieczniej jednak przeszkolić z zakresu HACCP całą załogę, by w razie zdarzeń losowych lub rotacji pracowników, pozostał na pokładzie ktoś, kto poza Tobą będzie umiał zarządzać bezpieczeństwem żywności w Twoim lokalu.

Chcę zamówić dokumentację. Od czego powinienem zacząć?

Skorzystaj z naszych wskazówek i zdobądź kompleksową dokumentację HACCP! Oto, co wystarczy zrobić:

  • Skontaktuj się z nami i daj znać, czego potrzebujesz. Wspólnie ustalimy dogodny termin i rozpoczniemy pracę!
  • Wysyłamy Ci szczegółowe karty wywiadu, które wypełniasz. W tym czasie służymy pomocą i informacją. Odesłane karty weryfikujemy i - w razie potrzeby - uszczegóławiamy telefonicznie,
  • Tworzymy Twoją dokumentację HACCP,
  • W zależności od Twoich potrzeb, wysyłamy gotową dokumentację do Ciebie lub przyjeżdżamy wdrożyć ją na miejscu.

Co mam do wyboru?

Specjalnie dla Ciebie i Twojej restauracji - 3 różne pakiety. Zadecyduj sam, który z nich będzie dla Ciebie idealny.

Pakiet basic


Solidnie przygotowana dokumentacja HACCP Twojej gastronomii.

Pakiet premium


Całość potrzebnej dokumentacji gastronomicznej - HACCP oraz GMP/GHP.

Pakiet expert


Kompletna dokumentacja gastronomiczna oraz jej wdrożenie w Twojej firmie.*

*zawiera kilkugodzinne szkolenie i konsultacje z zakresu HACCP.

Dlaczego powinienem zainwestować w szkolenie HACCP w mojej firmie?

Dokumentacja HACCP, jak każda dokumentacja specjalistyczna, dla początkującego restauratora, może nie być do końca oczywistym dokumentem. Wierzymy więc, że warto zrobić coś, co - dla dobra Ciebie i Twojego biznesu - pomoże Ci ją dokładnie zrozumieć. Przydatne będzie to zarówno w przypadku kontroli SANEPIDU w Twoim lokalu, jak i przy egzekwowaniu jej postanowień od zatrudnionego personelu. GASTROEXPERT stawia na propagowanie świadomego zarządzania gastronomią, stąd też w pakiecie EXPERT oferujemy Państwu przystępne szkolenia wdrażające HACCP w Państwa lokalu, dzięki któremu możecie Państwo uniknąć wielu nieprzyjemności, a także wykształcić u Państwa pracowników dbałość o bezpieczeństwo produkcyjne.

Chcesz wiedzieć więcej? Sprawdź nasze Q&A!.

Więcej o tym, dlaczego warto zainwestować w szkolenie HACCP, znajdziesz tutaj!

Chcesz zamówić dokumentację HACCP?
Potrzebujesz poznać więcej szczegółów?
A może masz nietypowe pytanie?

Czekamy na Twój kontakt!
e-mail: biuro@gastroexpert.com.pl
tel: +48 663 072 715